MUSEUM HET OUDE RAADHUIS

Over het museum

Het museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Urk. Hier krijgt u een indruk van de leefomstandigheden van vroeger. Deze waren hard, met ontberingen van en op de voormalige Zuiderzee. Maar ook karakteristiek en met een eigen klederdracht, dialect en een groot saamhorigheidsgevoel. 

Educatieprogramma: ‘’Urk , eiland af’’

In “Museum het Oude Raadhuis’’ bieden wij de interactieve rondleiding ‘’Urk, eiland af’’ aan. Hier staat het verhaal van Urk centraal. De kinderen leren over de bijzondere klederdracht die gedragen werd op het voormalige eiland, de levensgewoonten, de visserij, de gevolgen van de Zuiderzeewet en ‘’het wonder van Urk’’. Kinderen worden zicht bewust van het bijzondere plekje in Nederland waar zij wonen.

Omschrijving van de activiteit

Bij aanvang van de les wordt de Urkervlag gehesen en het Urker volkslied gezongen. De rondleiding begint met kennismaking van het gekozen onderwerp afhankelijk van het niveau van de groep.

Bijvoorbeeld:

 • Rondleiding start bij de maquette van het eiland Urk. Hier wordt vertelt over de ontwikkeling van het eiland en als activiteit zoet water en zout water geproefd.
 • Door middel van een bezoek aan de Urker visserswoning wordt aan de kinderen getoond hoe er vroeger geleefd werd op Urk. De kinderen leren bijvoorbeeld hoe er vroeger water werd geput en het gebruik van verschillende gebruiksvoorwerpen uitgelegd.
 • Kinderen leren over de Urker klederdracht. Welke klederdracht er werd gedragen en dat dit nog steeds kan. De kinderen worden uitnodigt om zich te verkleden in het “Urker” en leren de volgorde benoemen van de Urkerdracht.
 • Door middel van een woordenquiz raden de leerlingen waar welke woorden en uitdrukkingen voor gebruikt werden.

De rondleiding eindigt in  de filmzaal met het bekijken van een film over de geschiedenis van Urk in vogelvlucht.

Cultuur educatie

“Museum het Oude Raadhuis’’ biedt het primair onderwijs, van groep één tot en met groep acht, een erfgoedprogramma aan. Het verhaal wordt afgestemd op de verschillende doelgroepen. De doelstelling van het museum is dat leerlingen “De geschiedenis van Urk” leren kennen. Aan de hand van de geschiedenistijdlijn en de achtergrond van verschillende gebeurtenissen in het verleden gaan we de leerlingen meenemen op basis van niveau en leeftijd. Hierbij staat het prikkelen van verschillende zintuigen centraal.

Er is voldoende ruimte voor eigen initiatief en vragen. Kinderen ervaren zo zelf dat een museum niet stoffig en saai hoeft te zijn. Een voorbereidende les in de klas behoort tot de mogelijkheden, eigenlijk een must voor een leerzaam bezoek aan het Urker museum. 

Na de les weten de leerlingen

* Dat Urk vroeger een eiland was.

* Het verschil tussen het leven op Urk vroeger en nu.

* Hoe het was om op het eiland te wonen, te werken en te spelen.

* Hoe ze het Urker volkslied mee kunnen zingen op zijn of haar Urkers.

* Dat er klederdracht werd gedragen en dat dit nog steeds kan

* Het verhaal van de IJsvlet

* Armoede en vrijgevigheid op Urk

* Dat zout water zoet water werd en wat de gevolgen hiervan waren

 • Locatie: Museum het oude Raadhuis
 • Lesvorm: voorbereidingsles op school & interactieve rondleiding in het museum
 • Lesduur: beiden ongeveer 1 uur
 • Aantal deelnemers: afhankelijk van de groep/klas
 • Prijs: €2,50 per leerling
 • Beschikbare periode: gehele schooljaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

Bijzonderheden

Deze lessen zijn bedoeld voor groep 4 t/m 8 van het basisonderwijs. 

Vraag de kinderen ter voorbereiding op de eerste les (op school) om foto’s van bebe of bessie (al dan niet gekleed in het Urker), mee te nemen. Deze foto’s kunnen dat gedurende het project opgehangen worden in de klas. Zo wordt de geschiedenis dichter bij de kinderen gebracht, en leren kinderen dat geschiedenis niet alleen maar ver weg is. Vraag de kinderen naar typische Urker gewoontes en gebruiken.

De lesbrief voor de docent is in ontwikkeling.

Contactgegevens

Museum het oude Raadhuis

Wijk 2-2

8321 EP Urk

T: 0527-683262

E: museum@urk.nl of jrh@vriendenvanurk.nl 

EUT DE KUNST  – MODULES MUSEUM SCHOKLAND

Korte omschrijving

TIJDMACHINE: Met deze modules maak je een heuse sprong terug in de tijd. Je leert de mensen kennen die ooit op Schokland of directe omgeving woonden. Hoe zagen ze eruit, wat deden ze in hun dagelijks leven, welke gevaren moesten ze trotseren en wat waren hun specifieke gewoontes? Geschiedenis wordt op een creatieve manier verbonden met lokaal erfgoed.

Elke module bestaat uit:

 • Voorbereidende les (door de leerkracht op school)
 • Excursieworkshop (door een vakdocent op Schokland)
 • Verdiepende les (door de leerkracht op school)
Categorie; erfgoed/historie Groep/
locatie
 
Prehistorie: leven op de klei
Wie waren deze geheimzinnige bewoners van Schokland? Hoe bouwden ze hun huizen en hoe kwamen ze aan eten? Dit leer je door het maken van een potjesarchief. Dat komt tot leven tijdens de workshop in het museum, waar je een prehistorisch dorp maakt met natuurlijk materiaal.
5-8 Museum Schokland(Middelbuurt) 
Middeleeuwen: de roofridders van Kuinre
Je ontmoet ridder Henric de Crane en maakt kennis met het ruige leven van deze beruchte rovers. Niets was veilig in hun buurt en ze waren ook nog eens bekwaam in valsmunterij. Tijdens de workshop in het museum schuif je aan tafel voor een heus feestgelag. Terug op school teken je al deze indrukken op in een eigen scheepsjournaal.
5-8 Museum Schokland(Middelbuurt) 
De Schokkers: vissers van de Zuiderzee
Hoe was het om met maar weinig bezittingen op een eiland te leven in de Zuiderzee? Kunstenaar Ernst Leijden woonde een poosje tussen het ruige vissersvolk, speciaal om ze te schilderen. Tijdens de in het museum leer jij een paar van zijn speciale technieken!
5-8 Museum Schokland(Middelbuurt)  
De pioniers: van hier tot aan de horizon
De Noordoostpolder: net klaar en nog helemaal leeg… Heel veel mensen wilden maar wat graag komen wonen op deze grote, kale vlakte! Wie waren deze pioniers? In het museum ontdek je door een aantal spannende proeven dat het nog niet zo eenvoudig was om geselecteerd te worden. Vervolgens maak je een eigen, creatieve polderkaart!
7-8 Museum Schokland(Middelbuurt)  
 • Lesduur: 1,5 uur
 • Prijs: €105,= per les
 • Beschikbare periode: gehele schooljaar

Bijzonderheden

De lessen staan beschreven in een lesbrief, die na aanvraag automatisch wordt toegezonden. Indien gewenst kan de voorbereidende en/of verdiepende les tegen meerprijs ook door een vakdocent gegeven worden.

Contactgegevens

Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Harmen Visserplein 2

8302 BW Emmeloord

T: 0527-760 600

E: info@cultuurbedrijfnop.nl

I: www.cultuurbedrijfnop.nl

EUT DE KUNST – WORKSHOPS MUSEUM SCHOKLAND

Korte omschrijving

SPEUREN OP SCHOKLAND: Tijdens deze workshops speur je naar geheimen van het ‘vergeten eiland’ Schokland. Een bijzonder gebied, met zijn oorsprong in de voorlaatste ijstijd en ruim 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis. Schokland is een icoon van het waterverhaal van Nederland en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Categorie; Erfgoed/HistorieGroep/locatie 
Op een eiland
Een visser roept HELP op dat kleine eiland, midden in de ruige Zuiderzee. Het eiland wordt alsmaar kleiner! Hoe komt dat? Met klei en natuurlijke materialen bedenk je je eigen stukje avontureneiland én samen maak je Schokland weer groter. Een eerste kennismaking met de bijzondere geschiedenis van dit lokale werelderfgoed.
1-3 Op school  
Wonderkist
Tijdens een speurtocht door Museum Schokland vind je wonderlijke dingen. Het is de verzameling van Jannetje, die vroeger op het eiland woonde. Bij elk voorwerp hoort een spannend verhaal. In het atelier op zolder maak je vervolgens zelf een bijzonder mini-museum.
3-4 Museum Schokland(Middelbuurt)  
Expeditie Schokland
Een zwerftocht met live muziek, waarbij de geschiedenis van het eiland Schokland tot leven komt. Met de Expeditie kit (doe-map) doe je een aantal mini-onderzoekjes. Je gaat op zoek naar schatten uit het verleden en maakt een eigen kunstwerkje. Met de map kun je op school of thuis nog verder werken.
3-6 Museum Schokland(Middelbuurt)  
 • Lesduur: 1,5 uur
 • Prijs: €105,- per les
 • Beschikbare periode: gehele schooljaar

Bijzonderheden:

Deze workshops worden begeleid door een vakdocent in samenwerking met Museum Schokland. 

Contactgegevens

Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Harmen Visserplein 2

8302 BW Emmeloord

T: 0527-760 600

E: info@cultuurbedrijfnop.nl

I: www.cultuurbedrijfnop.nl