FLEVOMEER BIBLIOTHEEK URK – PRATEN OVER BOEKEN

Groep 6, 7 en 8: Strijd om drakeneiland: Praten over boeken            

In dit project staat het boek ‘Strijd om Drakeneiland’ van Lydia Rood centraal. Het thema van het boek is democratie: hoe werkt het en hoe maak je er deel van uit? Verder wordt in dit project gepraat over boeken op de manier waarop Aidan Chambers dit promoot: filosoferen over boeken. U krijgt een set boeken met een exemplaar voor elke leerling en voor uzelf, en een uitgebreide lesbrief.

Groep 7 en 8: Cyberboy: Praten over boeken

In dit project staat het boek ‘Cyberboy’ van Tanja de Jonge centraal. Het thema van het boek is robotica: wanneer is iemand nog een mens en wanneer een machine? Er wordt in dit project gepraat over boeken op de manier waarop Aidan Chambers dit promoot: filosoferen over boeken. Daarnaast is er aandacht voor robotica en kun je met je leerlingen aan de slag met programmeren. Je krijgt een set boeken met een exemplaar voor elke leerling en voor jezelf en een uitgebreide lesbrief.

Groep 7 en 8: Borealis: Praten over boeken

In dit project staat het boek ‘Borealis’ van Marloes Morshuis centraal. Het thema van het boek is klimaatverandering: wat is er aan de hand en wat kun je eraan doen? Verder wordt in dit project gepraat over boeken op de manier waarop Aidan Chambers dit promoot: filosoferen over boeken. Je krijgt een set boeken met een exemplaar voor elke leerling en voor jezelf en een uitgebreide lesbrief.

FLEVOMEER BIBLIOTHEEK URK – SCHRIJVER IN DE KLAS

Groep 1 t/m 8: Schrijver in de klas!

Een echte schrijver of illustrator op bezoek in de klas! Ter voorbereiding wordt een collectie boeken van de schrijver geleverd met een lesbrief.

NB: omdat alle aanvragen in ons werkgebied worden gecombineerd kiest FlevoMeer Bibliotheek de datum en de schrijver. Daarom moet uw aanvraag vóór de herfstvakantie bij ons binnen zijn.

FLEVOMEER BIBLIOTHEEK URK – VERTELPLATEN

Groep 1 t/m 4: Vertelplaten

De vertelplaten van prentenboeken hebben A3-formaat. Er zijn vele sets beschikbaar, bijvoorbeeld Dikkie Dik, Kikker of Kleine Ezel. Kijk voor een volledig overzicht in de webshop op flevomeerbibliotheek.nl. De sets worden geleverd met tekst.

FLEVOMEER BIBLIOTHEEK URK – GEK OP POËZIE                         

Groep 4 t/m 8: Gek op Poëzie

Poëzie is spelen met taal. Het gaat om het uiten van gevoelens, het ordenen van gedachten en de combinatie van taal en vorm. Vier weken lang stroomt er poëzie door de school. Naast het lezen en schrijven van gedichten, gaan de leerlingen ook zelf actief aan de slag. Bijvoorbeeld in de vorm van muziek, beeldende vorming en drama; een rap maken vanuit een gedicht, een kunstwerk maken, een gedicht omzetten in dans en nog veel meer!

Het project bestaat uit een collectie poëziebundels en lesbrieven per groep.

 • Locatie                         Op school
 • Doelgroep                    Groep 4 t/m 8
 • Duur                            4 weken
 • Inschrijven                    Via de webshop op flevomeerbibliotheek.nl
 • Informatie                     Marja Spit m.spit@flevomeerbibliotheek.nl
 • Kosten                         € 1,00 per leerling
 • Kosten introductie         € 45,00

FLEVOMEER BIBLIOTHEEK URK – BOEK EN FILM

Groep 7 & 8: Boek en film

Wat is leuker, een boek lezen of een film kijken? Met dit project krijgt u een mooie kans om dit met uw leerlingen uit te zoeken. De leerlingen lezen in groepjes hetzelfde boek en moeten vervolgens reclame maken voor hun boek. Gezamenlijk wordt dan besloten welke film bekeken gaat worden. In de handleiding vindt u suggesties om te bespreken waar de verschillen zitten tussen boek en film.

U kiest vier of vijf titels (één titel per groepje) uit onderstaand aanbod:

 1. Gruwelijke rijmen (Roald Dahl) Bewerking op rijm van een aantal bekende sprookjes, met lugubere grapjes en een verrassende afloop. 
 2. Groot Alarm (De wilde kippenclub deel 1) (Cornelia Funke) De geheime club van Sprotje en haar vriendinnen moet het opnemen tegen een jongensclub uit hun klas.
 3. Een kleine kans (Marjolijn Hof) Film: Patatje oorlog. Kieks vader is dokter in een ver land, dat in oorlog is. Ze is bang dat er iets ergs met hem gebeurt en verzint een slim plan.
 4. De Boskampi’s (Marjon Hoffman) Een jongen besluit zijn imago op te krikken door te zeggen dat hij bij een maffiafamilie hoort.
 5. Kidnep (Karen van Holst Pellekaan) Met een schok gaat Bo rechtop zitten. Hij doet zijn ogen open, maar hij ziet niks. Er zit iets over zijn hoofd. Hij wil zijn gezicht aanraken, maar dat lukt niet. Bo kan het bijna niet geloven: hij is ontvoerd!
 6. Leven van een loser: een hondenleven (Jeff Kinney) Greg zou in zijn zomervakantie het liefst drie maanden lang binnen blijven en gamen, maar zijn ouders hebben heel andere plannen.
 7. Mijn opa de bankrover (Sjoerd Kuyper) De opa van Grace begint in de war te raken. Hij moet naar een verzorgingstehuis en zijn bankrekening wordt geblokkeerd. Maar dat laat opa niet gebeuren.
 8. Dummie de mummie (Tosca Menten) Stel je voor: je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en er gebeurt nooit iets in het plattelandsdorp waar je woont. Dan zit er op een dag opeens een levende mummie op je bed. Wat doe je dan?
 9. Een brug naar Terabithia (Katherina Paterson) Jess en Leslie zijn beiden buitenbeentjes. Zij raken bevriend en hebben samen een fantasie koninkrijk: Terabithia. Helaas gebeurt er een noodlottig ongeluk, waarna Jess alleen verder moet.
 10. 100% Coco (Niki Smit) Op haar nieuwe school staat Coco al snel bekend als Coco de clown. Ze besluit zich voortaan minder opvallend te kleden maar ze blijft haar outfits wel plaatsen op haar modeblog. Langzaam maar zeker wordt die blog beroemd.
 11. Oorlogsgeheimen (Jacques Vriens) Zuid-Limburg, 1943. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Tuurs ouders gaan in het verzet terwijl die van Lambert lid worden van de NSB. Dan komt Maartje tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen.
 12. Tien torens diep (Jacques Vriens) Stef en zijn vriend Victor willen later net als hun vaders in de mijnen gaan werken. Ook hun vriendin Wietske wil mee, maar meisjes mogen de mijnen niet in. Dan gaat Stef twijfelen.
 13. Nieuw! Kapsalon Romy (Tamara Bos) Na de scheiding van haar ouders gaat Romy (10 jaar) elke dag na school naar oma. Oma Stine heeft een eigen kapsalon en is heel streng. De laatste tijd lijkt oma te veranderen: ze is liever, maar ook vaker in de war.

De Schoolschrijver-maand

Onderzoek wijst uit: lezen en schrijven versterken elkaar. Met de maandprogramma’s van De Schoolschrijver komen lezen en schrijven tot leven. Zet de interactieve lessen met de leukste kinderboekenschrijvers in om van alle kinderen leesmonsters en mini-schrijvers te maken.

Voor dit project kun je kiezen uit 3 onderwerpen: ‘Van kop tot staart’, ‘Leesgeheimen’ en ‘Dichtgeheimen’. Elk programma heeft twee versies; voor groep 4, 5 en 6 of voor groep 6, 7 en 8.

Per onderwerp krijg je 4 digitale lessen waarin 3 verschillende schrijvers uitleg geven over hun werk en schrijfopdrachten voor de kinderen geven. Bij het project hoort een uitgebreid boekenpakket met boeken van de 3 schrijvers en met de boeken die zij gebruiken in hun digitale lessen. 

Van kop tot staart

Voor groep 4-5-6


Hoe bedenk je een nieuw verhaal en wat is een goed begin? Hoe zorg je ervoor dat de lezer het verhaal steeds verder wil lezen? En hoe schrijf je een spetterend einde? Kinderboekenschrijvers Mirjam OldenhaveFiona Rempt en Pieter Koolwijk delen hun beste tips en zetten de leerlingen aan de slag met unieke schrijfopdrachten.

Voor groep 6-7-8

Simon van der GeestSanne Rooseboom en Anna van Praag delen met de leerlingen hoe zij de lezer een verhaal insleuren, hoe je de aandacht vasthoudt en wat belangrijk is voor een goed einde.

Leesgeheimen

Voor groep 4-5-6


In de middenbouw gaan de leerlingen samen met Enne Koens, Tjibbe Veldkamp en Lisa Boersen op ontdekkingstocht om de leukste boeken te vinden. Welk soort verhalen grijpt jouw leerlingen? En kunnen ze zelf ook van deze verhalen schrijven?

Voor groep 6-7-8


Manon Sikkel gaat in een boek het liefst op een spannend avontuur, Simone Arts wil vooral veel emoties voelen en Jozua Douglas houdt wel van grappige weetjes. Waar krijgen de leerlingen leesplezier van? En is het zo dat wat ze zelf graag lezen, ook precies is wat ze graag zelf schrijven.

Dichtgeheimen

Voor groep 4-5-6


In de middenbouw gaan de leerlingen aan de slag met het schrijven en voordragen van hun eigen gedichten. Daarbij worden ze geadviseerd door Joke van Leeuwen, Pim Lammers, Annemarie van den Brink en spoken word-dichter Babs Gons.

Voor groep 6-7-8

De leerlingen gaan aan de slag met het bijzonder maken van gewone dingen, met herinneringen en vergelijkingen. De dichters Ted van Lieshout, Brenda Heijnis en Rian Visser helpen hen daarbij en spoken word-dichter Gershwin Bonevacia laat zien hoe je de gedichten kunt voordragen.

 • Locatie             Op school
 • Doelgroep        Groep 4 t/m 8
 • Duur                 4 weken
 • Periode:           het hele schooljaar. Aanvragen moeten vóór 30 september bij ons binnen zijn
 • Inschrijven        Via de webshop op flevomeerbibliotheek.nl
 • Informatie         Marjan Agter m.agter@flevomeerbibliotheek.nl
 • Kosten             € 100,00 per groep