FLEVOMEER BIBLIOTHEEK URK

Speel een rol in je eigen prentenboek: fotograferen met een green screen

In deze les gaan de leerlingen zichzelf in een prentenboek monteren. Ze gaan dit doen met behulp van een iPad, een green screen en de green screen app van Do Ink. Tijdens de les maken de leerlingen kennis met enkele tekstloze prentenboeken. Door middel van een aantal opdrachten bedenken ze in groepjes welke rol zij willen spelen in het door hun gekozen verhaal. De nadruk zal liggen op emoties, mimiek en lichaamstaal. Vervolgens worden de foto’s gemaakt en gaan we deze in de prentenboeken monteren met behulp van de Do Ink app.

Tijdens de tweede les worden de foto’s gemaakt en gaan we deze in de prentenboeken monteren met behulp van de Do Ink app. 

 • Doelgroep                    Groep 1 tot en met 4
 • Vaardigheden               creatief denken, ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, communiceren, samenwerken.
 • Duur                            90 minuten
 • Uitvoering                     door de mediacoach van de bibliotheek
 • Inschrijven                   Via webshop
 • Informatie                    Babette Egges, b.egges@flevomeerbibliotheek.nl
 • Kosten                        €95,00

Manipulatie in beeld

In deze les leren leerlingen hoe beelden in de media op allerlei manieren en voor verschillende doeleinden gemanipuleerd kunnen worden. De leerlingen stellen een checklist samen van mogelijke technieken voor beeldmanipulatie. Deze lijst komt tot stand door klassikaal een aantal echte foto’s en video’s te bekijken en te onderzoeken op welke wijze deze zijn gemanipuleerd. Vervolgens gaan leerlingen op basis van opgedane kennis zelf beelden vastleggen en manipuleren. Je kan de les zelf geven met de bijgeleverde handleiding maar je kunt ook de bibliotheek vragen dit te doen.

 • Doelgroep         Groep 7 en 8
 • Vaardigheden   Kritisch denken, mediawijsheid, communiceren
 • Duur                 90 minuten
 • Uitvoering         In overleg
 • Inschrijven        Via webshop
 • Informatie         Babette Egges, b.egges@flevomeerbibliotheek.nl
 • Kosten             €1,10 per leerling

Groep 7 en 8: Nepnieuws

Tijdens deze les gaan de leerlingen ervaren dat fake news in veel verschillende vormen voorkomt en vaak lastig is om te herkennen. Ook leren ze wat clickbaits zijn en waar die voor gebruikt worden. Ze maken kennis met deepfake en ze zien wat de invloed van technologie op (nep)nieuws is. Daarnaast krijgen ze tips om berichten te controleren op echtheid. Bij deze les wordt ook een collectie boeken geleverd om na de les verder te lezen over het onderwerp.

Doelgroep                                                   Groep 7 en 8

Duur                                                           60 minuten

Uitvoering                                                    Door de mediacoach van de bibliotheek

Inschrijven                                                   Via webshop- Kosten op aanvraag

Groep 6: Veilig op het internet?

Het internet veilig gebruiken. Hoe doe je dat? In deze les leren de leerlingen wat privé gegevens zijn en hoe je daarmee omgaat op het internet. Daarnaast leren zo ook na te denken over wat voor hen privé is, wat ze willen delen op het internet en dat dit per persoon kan verschillen. Bij deze les wordt ook een collectie boeken geleverd om na de les verder te lezen over het onderwerp.

Doelgroep                                                   Groep 6

Duur                                                           60 minuten

Uitvoering                                                    Door de mediacoach van de bibliotheek

Inschrijven                                                   Via webshop

Kosten                                                        Op aanvraag

Groep 7 en 8: Bewust mediagebruik met Data Detox

In deze praktische lessenreeks van vier lessen gaan de leerlingen met heldere suggesties en tips, stap voor stap alle aspecten van hun online leven bewuster inrichten. De thema’s die worden besproken zijn online privacy, beveiliging en wachtwoorden, digitale gezondheid en desinformatie (nepnieuws). Ze leren doordachte keuzes te maken en veranderen hun digitale gewoontes op een manier die bij hen past. Je kunt de lessen zelf geven met de bijgeleverde handleiding maar je kunt ook de bibliotheek vragen dit te doen.

Doelgroep                                                   groep 7 en 8

Duur                                                           4  x 45 minuten

Uitvoering                                                    In overleg

Inschrijven                                                   Via webshop Kosten             1,- per leerling, indien gewenst wordt de eerste les gegeven door de bibliotheek  4Op aanvraag

Groep 6 t/m 8: Games ontwerpen met Bloxels

Tijdens deze les leren de leerlingen hoe ze met Bloxels Edu een eigen platformspel kunnen ontwerpen. Ze kruipen in de huid van de gebruiker om te ontdekken wat een spel nou precies een ‘goed spel’ maakt. Op basis van deze bevindingen gaan de leerlingen een reeks spelelementen bedenken waarmee het spel vervolgens wordt uitgewerkt. Dit gemaakte ‘prototype’ wordt vervolgens getest en aangepast, en uiteindelijk mag er natuurlijk gespeeld worden.

Doelgroep        Groep 6-8

Duur                90 minuten

Uitvoering         Door de mediacoach van de bibliotheek

Inschrijven        Via webshop

Kosten             Op aanvraag – Groep 7 en 8: De waanzinnige micro:hut met micro

Groep 7 en 8: De waanzinnige micro:hut met micro:bit

Natuurlijk zijn de avonturen van Andy en Terry en hun ‘waanzinnige boomhut’ je wel bekend. Deze vrienden kunnen alles maken wat ze bedenken. Soms pakt dat goed uit, vaker loopt het anders van bedacht en moeten ze de boel aanpassen. Dit zorgt steeds weer voor een nieuw avontuur! Met de micro:bit is het eigenlijk net zo. De mogelijkheden van dit computertje zijn eindeloos, maar het gaat niet altijd meteen zoals je gehoopt had. Tijdens deze les gaan leerlingen in tweetallen ontdekken, aan de hand van het boek ‘De waanzinnige boomhut’, wat de mogelijkheden zijn van de micro:bit. Doelgroep         Groep 7 en 8

Duur                90 minuten

Uitvoering         Door de mediacoach van de bibliotheek

Inschrijven        Via webshop

Kosten             Op aanvraag