Schoolschrijver maand

Onderzoek wijst uit: lezen en schrijven versterken elkaar. Met de maandprogramma’s van De Schoolschrijver komen lezen en schrijven tot leven. Zet de interactieve lessen met de leukste kinderboekenschrijvers in om van alle kinderen leesmonsters en mini-schrijvers te maken.

Voor dit project kun je kiezen uit 3 onderwerpen: ‘Van kop tot staart’, ‘Leesgeheimen’ en ‘Dichtgeheimen’. Elk programma heeft twee versies; voor groep 4, 5 en 6 of voor groep 6, 7 en 8.

Per onderwerp krijg je 4 digitale lessen waarin 3 verschillende schrijvers uitleg geven over hun werk en schrijfopdrachten voor de kinderen geven. Bij het project hoort een uitgebreid boekenpakket met boeken van de 3 schrijvers en met de boeken die zij gebruiken in hun digitale lessen. 

Van kop tot staart

Voor groep 4-5-6


Hoe bedenk je een nieuw verhaal en wat is een goed begin? Hoe zorg je ervoor dat de lezer het verhaal steeds verder wil lezen? En hoe schrijf je een spetterend einde? Kinderboekenschrijvers Mirjam OldenhaveFiona Rempt en Pieter Koolwijk delen hun beste tips en zetten de leerlingen aan de slag met unieke schrijfopdrachten.

Voor groep 6-7-8

Simon van der GeestSanne Rooseboom en Anna van Praag delen met de leerlingen hoe zij de lezer een verhaal insleuren, hoe je de aandacht vasthoudt en wat belangrijk is voor een goed einde.

Leesgeheimen

Voor groep 4-5-6


In de middenbouw gaan de leerlingen samen met Enne Koens, Tjibbe Veldkamp en Lisa Boersen op ontdekkingstocht om de leukste boeken te vinden. Welk soort verhalen grijpt jouw leerlingen? En kunnen ze zelf ook van deze verhalen schrijven?

Voor groep 6-7-8


Manon Sikkel gaat in een boek het liefst op een spannend avontuur, Simone Arts wil vooral veel emoties voelen en Jozua Douglas houdt wel van grappige weetjes. Waar krijgen de leerlingen leesplezier van? En is het zo dat wat ze zelf graag lezen, ook precies is wat ze graag zelf schrijven.

Dichtgeheimen

Voor groep 4-5-6


In de middenbouw gaan de leerlingen aan de slag met het schrijven en voordragen van hun eigen gedichten. Daarbij worden ze geadviseerd door Joke van Leeuwen, Pim Lammers, Annemarie van den Brink en spoken word-dichter Babs Gons.

Voor groep 6-7-8

De leerlingen gaan aan de slag met het bijzonder maken van gewone dingen, met herinneringen en vergelijkingen. De dichters Ted van Lieshout, Brenda Heijnis en Rian Visser helpen hen daarbij en spoken word-dichter Gershwin Bonevacia laat zien hoe je de gedichten kunt voordragen.

  • Locatie             Op school
  • Doelgroep        Groep 4 t/m 8
  • Duur                 4 weken
  • Periode:           het hele schooljaar. Aanvragen moeten vóór 30 september bij ons binnen zijn
  • Inschrijven        Via de webshop op flevomeerbibliotheek.nl
  • Informatie         Marja Spit m.spit@flevomeerbibliotheek.nl
  • Kosten             € 105,00 per groep